Belbin teamrollen

Hoewel de teamrollen van Belbin ook onder het kopje ‘persoonlijkheidstesten’ zou kunnen worden geschaard, zetten we deze toch graag ‘apart’ even in het licht. We zijn namelijk enorme fans! Het teamrollenmodel van Meredith Belbin is een beproefde manier om verschillen in persoonlijkheden in teams te leren herkennen, begrijpen en benutten. Uitgangspunten zijn dat de leden van een team, naast hun professionele en organisatorische rol, ook altijd een karakterrol of teamrol inbrengen: de kenmerkende manier waarop zij hun bijdrage leveren in/ aan het team.

Belbin identificeerde negen van dergelijke rollen, die elk zijn opgebouwd uit een aantal samenhangende eigenschappen, overtuigingen en probleem-oplosstrategieën. De negen teamrollen zijn in beginsel complementair. Zij versterken elkaar, vullen elkaar aan en zitten elkaar dwars, verstaan en misverstaan elkaar en leiden tot een voortdurend debat. Een teamrol staat los van functie en status. Over het algemeen heeft iedereen twee of drie voorkeursrollen. Belbins Teamrolmodel laat zien hoe deze verschillen benoemd, herkend en benut kunnen worden.

Terug naar instrumentenpagina >

Meer informatie?

Ben je op zoek naar meer inhoudelijke informatie of wil je iemand van Holland INcompany spreken? Vul dan het contactformulier in. We staan je graag te woord!

Contact opnemen

Een procesbegeleider of trainer spreken?

Bel direct met één van onze specialisten.