Manier van besluitvorming

Fantastisch als je besluiten met een groep kunt nemen, er zijn echter ook besluiten die minder bij een groep als geheel liggen. Een Chief gesprek is een manier van besluitvorming met de werkende principes van Deep Democracy, maar dan anders. In Deep Democracy staat de groep centraal. Keuzes worden gemaakt met de groep, waarbij de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Het mooiste is als een groep een besluit kan nemen en zich daar collectief achter kan scharen.

Maar soms ligt een besluit vooral bij één iemand, en kan een Chief gesprek uitkomst bieden. Een chief kan hiërarchisch leidinggevende, projectleider, projecteigenaar of aanvoerder zijn. Zolang iemand maar de legitimiteit heeft om een besluit te mogen nemen. De kracht van het collectief blijft het belangrijkste principe bij deze werkvorm. Iedereen wordt uitgenodigd om zijn of haar waarheid, mening of idee te delen zonder dat daar negatieve consequenties uit voortkomen. Vanuit vertrouwen, eerlijkheid en openheid. Hierdoor kan een chief betere en afgewogen besluiten nemen. Medewerkers ervaren dat ze werkelijk van betekenis zijn voor de organisatie en scharen zich vaker makkelijk achter het besluit dat genomen moet worden.

In een Chief gesprek legt iemand die een besluit moet nemen uit wat het dilemma is, waar een keuze gemaakt moet worden, bespreekt voors en tegens, is kwetsbaar en geeft ruimte voor allerlei ideeën en inzichten. Alle aanwezigen delen wijsheid, tips, let op’s en meningen. Pas nadat de Chief alle wijsheid heeft gehoord, wordt een keuze gemaakt en het besluit gedeeld. In dat besluit is ook ‘de nee’ gehoord is en wordt de keuze uitgelegd, om sabotagegedrag te voorkomen. Een vlotte en directe werkvorm voor inclusieve besluitvorming die het besluit neerlegt bij degene die er ook daadwerkelijk over gaat.

Terug naar instrumentenoverzicht >

Meer informatie?

Ben je op zoek naar meer inhoudelijke informatie of wil je iemand van Holland INcompany spreken? Vul dan het contactformulier in. We staan je graag te woord!

Contact opnemen

Een procesbegeleider of trainer spreken?

Bel direct met één van onze specialisten.