Wijsheid van de minderheid

Vanaf het allereerste moment dat Jitske Kramer in Nederland Deep Democracy introduceerde schoven we aan aan haar DD-tafel. Inmiddels zijn we ervaren en deskundige DD-ers. Deep Democracy is een verfrissende methodiek die sinds de jaren negentig succesvol wordt toegepast als krachtig instrument voor verandering, besluitvorming en conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit.

Teams die volgens deze methodiek overleggen, winnen aan effectiviteit. Het biedt vele handvatten met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog èn in discussie.

Democratisch

Het is ‘democratisch’ omdat het benadrukt dat elke invalshoek er toe doet en dat de kwaliteit van besluiten het grootste is wanneer zowel de meerderheids- als de minderheidsstem gewaardeerd wordt.

Deep

Het is ‘deep’ omdat er aandacht en ruimte is voor de onderstroom in groepen. In de onderstroom, vol emoties (oud zeer…), waarden en overtuigingen, zit immers de werkelijke potentie van een groep. Niet geadresseerd kan deze zorgen voor onveiligheid, blokkades en sabotage van veranderingen en besluiten. Goed geadresseerd verdiept deze de onderlinge relaties en verhoogt het de effectiviteit en inhoudelijke kwaliteit van de besluiten.

Terug naar instrumentenpagina >

Meer informatie?

Ben je op zoek naar meer inhoudelijke informatie of wil je iemand van Holland INcompany spreken? Vul dan het contactformulier in. We staan je graag te woord!

Contact opnemen

Een procesbegeleider of trainer spreken?

Bel direct met één van onze specialisten.