Vragen om feedback

Eén van de meest gestelde vragen van opdrachtgevers is; hoe kunnen we ervoor zorgen dat we elkaar (beter) leren aanspreken op gedrag? Of, hoe creëren we een goede aanspreekcultuur? Het blijft een lastig onderwerp dat zich veelal richt op het kunnen omgaan met het géven en ontvangen van feedback. Talloze workshops, trainingen en boekjes hebben de revue al gepasseerd en toch lukt het organisaties niet goed een duurzame feedbackcultuur te ontwikkelen. Wij ontwikkelden een eenvoudige methode die wél werkt; De Feedbackcirkel.

Het werkzame principe van de feedbackcirkel is het feit dat een aanspreekcultuur niet begint bij het geven van feedback, maar het vragen ervan! Om feedback te geven moet de gever – hoe getraind ook – toch vaak een drempel over (zeker als er hiërarchie, belangen of onderstroom bestaat). Dit leidt nogal eens tot uitstel-/ afstelgedrag, waardoor de onderstroom mogelijk toeneemt. Feedback geven is daarnaast vaak een manier om de te vertellen hoe jij graag zou willen dat de ander zich gedraagt. Daarmee zegt het vaak meer over de gever dan over de ontvanger. Ook dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling van een aanspreekcultuur vaak eerder afneemt dan toeneemt.

Wij gebruiken bij onze Feedbackcirkel een andere invalshoek namelijk dat het ontwikkelen van een aanspreekcultuur begint met het vragen om feedback. Feedback vragen is vaak het gevolg van een ontwikkelwens bij de vrager en dus niet bij de gever. Door feedback te vragen wordt de drempel voor de gever verlaagd, omdat het signaal gegeven wordt dat de vrager openstaat voor reflectie op zijn/ haar eigen gedrag.

Zo ontstaat er versneld meer openheid en vertrouwen en wordt feedback echt een krachtige persoonlijke ontwikkeltool. Wil je er direct mee beginnen? Stel eens een feedbackvraag die je liever niet durft te stellen. Daarin zit waarschijnlijk je grootste ontwikkeling!

Terug naar instrumentenoverzicht >

Meer informatie?

Ben je op zoek naar meer inhoudelijke informatie of wil je iemand van Holland INcompany spreken? Vul dan het contactformulier in. We staan je graag te woord!

Contact opnemen

Een procesbegeleider of trainer spreken?

Bel direct met één van onze specialisten.