Jouw woord van 2023!

Wat leuk, je hebt een woord op de kaart geschreven en vervolgens de QR-code gescand!

Hiernaast verzamelen we een overzicht van de woorden voor 2023 van onze relaties. We zouden het leuk vinden als ook jij je woord voor 2023 toevoegt.

Vul hier jouw woord in

Nog geen woord bedacht? Gebruik het overzicht ter inspiratie!

Betekenis geven aan jouw woord!

Door taal en tekst geven wij betekenis aan hetgeen er in de wereld om ons heen gebeurt. De woorden geven betekenis aan hoe wij onze werkelijkheid waarnemen. We zien de wereld niet zoals deze werkelijk is, maar zoals wij zelf werkelijk zijn. Per seconde komen er zoveel signalen op ons af via onze zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken, proeven), dat het onmogelijk is om al die signalen op te nemen, laat staan er een betekenis aan te geven. Onbewust filteren we de signalen en geven er betekenis aan.

Veel woorden hebben een specifieke betekenis en zijn dus gekleurd door onze persoonlijke ervaringen. Bij het woord dat jij op je kaart schreef heeft iedereen een eigen plaatje en een eigen gevoel. Het idee achter het noteren van jouw woord op de kaart is om eens te toetsen welke beelden anderen hebben bij jouw woord. Gegarandeerd dat er meerdere betekenissen gegeven worden aan jouw woord. Welke komen overeen met jouw betekenis? Vraag de ander eens naar zijn of haar woord en bespreek ook dit woord eens.

Team voor taal

Start de eerste teammeeting van 2023 eens met de volgende opdracht.

  • Vraag alle teamleden op een kaart, bierviltje, geeltje, et cetera zijn of haar woord (bijvoorbeeld een wens) ‘voor het team in 2023’ op te schrijven
  • Ga de woorden 1 voor 1 af en vraag eerst de andere teamleden kort te vertellen welk beeld zij hebben bij dit woord in relatie tot het team
  • Laat daarna de inbrenger van het woord zijn/ haar betekenis aan het woord geven
  • Hoeveel dezelfde interpretaties waren er, hoeveel verschillen? Bespreek de overeenkomsten en de verschillen
  • Hou dus eens bij hoe vaak er verschillende interpretaties waren en hoe vaak overeenkomsten. Is de lijst met verschillen fiks langer dan die van de overeenkomsten…., hoe goed verstaan jullie elkaar eigenlijk? En als het resultaat andersom is….., in hoeverre hebben jullie aan halve woorden genoeg?
  • Verbindt eventueel acties aan de uitkomsten van jullie gesprek
  • Tip: bewaar de woorden en laat deze in de loop van het jaar eens terugkomen

Maak kennis met Takkie

Het takje dat je in het doosje vond is een Takkie©. Bedacht door Gert Vogel. Gert heeft de Takkies stuk voor stuk zelf in het bos gevonden tijdens zijn vele wandelingen met zijn hond. Echt handwerk dus! Takkie© wordt gebruikt als duurzame kaart-/ of fotohouder en heeft niet voor niets veel gelijkenissen het logo van Holland INcompany.

Afbeelding op de ansichtkaart

Het kunstwerk op de kaart is van Merijn Bolink, zelf gezien tijdens een studiedag met ons eigen team in Depot Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. Het is een echte tak die aan één kant in een strakke vorm gegroeid is.

Meer informatie?

Ben je op zoek naar meer inhoudelijke informatie of wil je iemand van Holland INcompany spreken? Vul dan het contactformulier in. We staan je graag te woord!

Contact opnemen

Een procesbegeleider of trainer spreken?

Bel direct met één van onze specialisten.